Vandaag, 1 november 2021, heeft Tesla groot nieuws. Ze gaan in Nederland een eerste test doen om de Tesla Superchargers ook open te stellen voor andere merken. Het pilotproject gaat van start met 10 superchargerlocaties verspreid over Nederland.
Dit is enerzijds goed nieuws voor alle eigenaars van elektrische voertuigen want zij krijgen er op die manier een zeer uitgebreid netwerk bij waarmee ze probleemloos doorheen heel Europa kunnen reizen en kunnen genieten van hetzelfde comfort als Tesla-rijders nu al doen.
Anderzijds is dit ook goed nieuws voor de Tesla-rijders, want dit gaat een boost geven aan de uitbreiding van het Tesla Supercharger-netwerk. Dat wil zeggen dat er enerzijds sneller uitgebreid wordt op bestaande locaties. Anderzijds zullen er ook sneller nieuwe locaties bij gaan komen, want Tesla volgt het gebruik van Superchargers nauw op om hun netwerk in hoog tempo uit te breiden.
De niet-Tesla eigenaars zullen natuurlijk wel iets meer betalen dan Tesla-eigenaars. De eerste prijsstelling die Tesla doet is als volgt, maar die zal in de toekomst, volgens ons, nog wel zal worden bijgesteld:
- Als je een abonnement neemt van 13 euro per maand betaal je hetzelfde als Tesla-eigenaars, dus een prijs per kWh die ligt tussen 0,25 en 0,35 euro/kWh
- Als je geen abonnement hebt, betaal je 0,33 euro/kWh bovenop de prijs die Tesla-eigenaars per kWh betalen, dus tussen 0,58 en 0,68 euro/kWh
En als we de missie van Tesla er nog even bijhalen, past dit perfect in het plaatje om de transitie van de wereld naar duurzame energie een stevig duwtje in de rug te geven.
Alle details kunnen jullie lezen in het bericht van Tesla op deze link
We zijn er ons natuurlijk ook van bewust dan niet-Tesla’s de laadpoort niet op dezelfde plaats hebben staan als Tesla’s, en dat dit wel voor uitdagingen kan zorgen. Een ladende niet-Tesla kan meer dan 1 laadplek in beslag kan nemen doordat de laadkabels redelijk kort zijn. Dit is een overzicht van de locatie van de laadpoorten van de verschillende EV’s die er nu rondrijden.
Hoe Tesla dit gaat aanpakken is voorlopig nog onbekend maar zelf zien we wel enkele oplossingen om met deze uitdagingen om te gaan. (bv. langere laadkabels, een tussenstuk, extra vrije plaatsen tussen de stalls,…). We wachten geduldig af om te zien tot welke oplossingen en aanpassingen de pilot in NL zal leiden.