Tesla is vlak voor de kerst begonnen met uitrol van Versie 11 van hun software. Met die versie komen er heel wat veranderingen in de user interface, het display waarmee we onze Tesla bedienen. Veel spreekt voor zich, maar sommige functies zijn verplaatst en het is nu even zoeken hoe je ze nu het snelst bereikt.
Op deze pagina sommen we op we de functies op daarover we vragen horen en lezen. Vervolgens geven we aan waar je ze kunt vinden in de nieuwe interface:
  • De windroos: Wanneer je aan het rijden bent, wissel je soms van ‘weergave’: het Noorden bovenaan, de rijrichting bovenaan etc. Dat kon je doen door rechtsboven in het scherm op de ‘windroos’ te tikken. Maar die windroos staat daar niet meer. Wil je die functie in de V11-software gebruiken terwijl je aan het rijden bent, dan tik je 1 maal op de kaart: in de linkerbovenhoek verschijnt dan de windroos die je kunt gebruiken als vanouds.
  • Stoelverwarming: Zeker in de koude tijden van het jaar is het fijn als je snel je stoelverwarming kan bedienen. Voor V11 stond er een icoontje links en rechts onderin waar je op kon tikken om direct je stoelverwarming warmer of kouder te zetten. Die icoontjes zijn in de V11-software onder meer op te roepen door een pijltje links of rechts van de temperatuur-indicatie aan te tikken: er verschijnt dan een balkje waarin je onder meer je stoelverwarming kan bedienen als voorheen. Een andere manier is via het ‘auto-icoontje’.
  • Ruitenwisser: Ook het icoontje voor je ruitenwisser is verplaatst. De snelste manier om die op te roepen? Tik de knop aan het eind van je linker ‘stalk’ bij je stuur kort aan: je ruitenwisser zal dan een wis-beweging maken, en op je display is het vertrouwde balkje te zien waar je je ruitenwisser op een andere stand kunt zetten (auto, zacht, hard, etcetera).
  • Ritteninformatie: Zoek je informatie over je afgelegde afstand, zoals je kilometerstand, dagteller etcetera? Tik in de V11-software dan op het Auto-icoontje en kies halverwege in het linker verticale menu voor ‘Ritten’/Trips
  • Laden starten/stoppen & laadpoort openen: Je wil vertrekken, de auto is aan het laden, dus je moet het laden afbreken en je laadpoort ontgrendelen. Tik het batterij-icoontje bovenin-links-van-het-midden en kies voor ‘Laden onderbreken’ en/of ‘Laadpoort ontgrendelen’.
  • Bandenspanning: Je wil je bandenspanning weten? Tik het Auto-icoontje en kijk onder Service.
  • Lichten bedienen: Druk je de linker ‘stalk’ van je af of trek je die naar je toe, dan verschijnt er een panel om je lichten te bedienen.
Mis je iets? Zijn we wat vergeten? Laat het ons weten! Je kan ons tips sturen door een bericht te sturen naar info@teslaownersclub.nl, maar ook een DM op Twitter of Facebook komt ook altijd goed terecht.
Vaak wen je al snel aan een flink gewijzigde interface. En als er toch dingen zijn waarvan Tesla merkt dat het beter moet, dan zullen ze dat wel verbeteren in een toekomstige versie. Vind je het leuk of handig een aantal tips ook in video-formaat te zien, kijk dan eens hier (de uitleg begint kort na minuut 11:
Raoul T.