Vandaag levert Tesla de eerste auto’s die geproduceerd zijn in haar Gigafactory Berlijn-Brandenburg. Het is de eerste Gigafactory in Europa en de meest geavanceerde, duurzame en efficiëntste faciliteit tot nu toe. De 30 auto’s die vandaag aan de nieuwe eigenaren worden geleverd zijn ook de eerste Model Y Performance in Europa.

Eerste Tesla fabriek in Europa

Gigafactory Berlijn-Brandenburg is Tesla’s vijfde grote fabriek wereldwijd. Het werd in november 2019 aangekondigd en de bouw begon in de lente van 2020. Ongeveer twee jaar later heeft de fabriek alle benodigde vergunningen en is het begonnen met de productie van Tesla’s volledig elektrische compacte SUV, Model Y. Gigafactory Berlijn-Brandenburg zal auto’s gaan leveren aan alle Europese markten waar Tesla actief is, te beginnen met de Model Y Performance.

Gigafactory Berlijn-Brandenburg, genoemd naar de nabijgelegen Duitse hoofdstad en gaststaat Brandenburg, combineert meerdere productieunits op haar 300 hectare grote terrein met een totale fabrieksoppervlakte van 227.000 m². De fabriek is sterk verticaal geïntegreerd, zoals Tesla dat graag doet. Als alle units eenmaal draaien zullen ongeveer 12.000 werknemers auto’s, batterijcellen, batterijen, elektromotoren, plastic onderdelen, stoelen, assen en nog veel meer produceren. Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 500.000 Model Y en tot 50 GWh batterijproductie is het naar capaciteit de grootste fabriek van elektrische auto’s in Europa.

Meer dan 3000 werknemers zijn al aan het werk in de fabriek en Tesla zal er duizenden meer recruteren in de komende maanden. Van productie tot bedrijfsvoering, van supply chain en constructie tot engineering of celproductie, Gigafactory Berlijn-Brandenburg biedt banen in verschillende werkgebieden.

In lijn met Tesla’s missie om de transitie naar duurzame energie te versnellen is Gigafactory Berlijn-Brandenburg gebouwd met duurzaamheid als uitgangspunt. Tesla werkte samen met lokale autoriteiten en verenigingen om te zorgen voor minimale overlast voor wilde dieren en om het bestaande dennenbos te vervangen door een bos dat bestaat uit 60% hardhout, waardoor het robuuster, diverser en ecologisch waardevoller werd. Tesla gebruikt de kennis die is opgedaan bij het bouwen van de Gigafactories in Reno en Shanghai om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen. Het energieverbruik per geproduceerde cel zal bijvoorbeeld met 70% verminderen en de waterconsumptie per auto zal lager zijn dan het gecombineerde industriegemiddelde (2,2m³ versus 3,7m³), ook zullen er significant minder oplosmiddelen worden gebruikt in de spuiterij.

Model Y Performance, familievriendelijke sportauto

De 30 Duitse klanten die hun auto vandaag in de fabriek krijgen geleverd zijn de eerste Model Y Performance in Europa. Deze Performance versie heeft een bereik van 514 km (WLTP) en wordt geleverd op 21” Überturbine velgen en met Performance remmen voor totale controle in alle weersomstandigheden. Een carbonfiber spoiler verbetert stabiliteit op hoge snelheden. Dit alles zorgt ervoor dat Model Y Performance van 0-100 km/h accelereert in 3,7 seconden. Model Y Performance AWD is de ultieme combinatie van performance en praktische inzetbaarheid.

Eigenschappen Model Y Performance ten opzichte van Model Y Long Range:

·         Toegenomen topsnelheid van 217 km/h naar 250 km/h

·         Acceleratie van 0-100 km/h van 5,0s tot 3,7s bij Performance versie

·         21’’ Überturbine velgen

·         Performance remmen

·         Verlaagde rijhoogte

·         Aluminium lichtmetalen pedalen

·         Carbonfiber spoiler 

Model Y Performance begint bij € 70.000 in Nederland, met een geschatte levering in april. De leveringen in Nederland van de in Duitsland gemaakte Model Y Performance beginnen voor het einde van de maand maart.

Configurator: https://www.tesla.com/nl_nl/modely/design#overview

Joris Steenman (Tesla)