Ik weet het nog goed, het was midden de jaren ’80 en ik zat elke zaterdag in de late namiddag als 7-jarige aan het scherm gekluisterd voor een aflevering van mijn idool (en dat is eigenlijk nu nog steeds het geval), Michael Knight met zijn zelfrijdende auto K.I.T.T. Hoe geweldig vond ik het niet dat K.I.T.T. zelf kon rijden, ingebouwde televisieschermen had, Michael met hem kon communiceren via zijn horloge, en dat die auto ongelooflijk snel kon rijden. Ik heb er vaak over gedroomd om ook ooit mijn eigen K.I.T.T. te kunnen rijden.
Na deze korte terugblik op mijn jeugdjaren, nu terug naar woensdagavond 27 januari 2021, toen de kwartaalresultaten van Tesla bekend werden gemaakt. De hele maand januari was er al een sterk vermoeden dat het niet alleen de resultaten zouden zijn die bekend werden gemaakt, omdat de productielijnen van Model S en Model X eind december gedurende 3 weken waren stilgelegd zonder officiële reden.
In de loop van de avond werd dat vermoeden bevestigd. Tesla kondigde een refresh van de Model S en Model X aan. Van zodra ik de eerste foto’s te zien kreeg werd ik 35 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Het nieuwe interieur van de auto’s had veel weg van mijn geliefde K.I.T.T.
Terugkijkend op de evoluties van de Model S over de jaren heen, merk ik wel op dat die steeds meer op K.I.T.T. is gaan lijken. We zijn in 2012 begonnen met een gigantisch scherm, vervolgens kwamen de eerste versies van summon en autopilot, de Insane en Ludicrous acceleraties en sinds eind vorig jaar ook FSD om echt zelfstandig te kunnen rijden. En met het vernieuwde interieur en het K.I.T.T.-stuur kan ik me echt David Hasselhoff wanen. Hoog tijd om mijn weelderige krullenbol weer te laten groeien…
Genoeg over K.I.T.T en laat ons nu even in detail bekijken wat de refresh van model S en X precies inhoudt in de 10 punten.


1. De buitenkant
Als je op het eerste zicht naar de nieuwe model S of model X kijkt, zie je bijna geen verschillen met het eerdere model. Alle chrome is verdwenen, maar voor de rest is er op het eerste zicht weinig nieuws onder de zon. Het is niet gebruikelijk in de auto-industrie dat een 9 jaar oud model langs de buitenzijde niet grondig wordt vernieuwd, maar goed, dit is natuurlijk niet het eerste wat Elon anders doet dan al de rest. Persoonlijk vind ik het prima, ik vond de model S altijd al tijdloos en klassevol vanaf het begin en dat is doorheen de jaren niet veranderd. En de huidige model S en X eigenaars rijden ook niet ineens in het ‘vorige’ model.

2. K.I.T.T-stuur
Het nieuwe stuur kennen we eigenlijk al van de prototypes van de roadster en de cybertruck. Maar we zien het nu voor het eerst opduiken in een productievoertuig, dus het komt er echt wel aan. In Nederland is er intussen goedkeuring van het RDW dat Tesla dit Yoke-stuur echt mag leveren. Het ziet er echt wel vreemd uit en als je goed kijkt merk je op dat er ook geen hendels meer aanwezig zijn. Geen hendel voor de richtingaanwijzers, geen hendel om te schakelen en geen hendel voor autopilot. Volgens Elon is de volgende stap naar volledig autonoom rijden want de auto gaat zelf bepalen wat hij wanneer moet doen op basis van de omgeving, de obstakels en de ingestelde navigatie. Als die geparkeerd staat, gaat de Tesla manoeuvreren zodat hij op de weg raakt, op kruispunten gaat hij zelf de richtingaanwijzers bedienen… Allemaal zeer spannend en gelukkig ook nog te overrulen via de knoppen op het stuur en via het scherm, indien dat nodig zou zijn. Ik verwacht dat ze in de volgende refresh van model S en model X helemaal geen stuur meer gaan voorzien.


3. Horizontaal scherm
Iets wat eraan zat te komen na de model 3 en model Y was het horizontale scherm. En inderdaad, het 17” scherm staat nu horizontaal in plaats van verticaal en gaat op dezelfde manier werken. En in tegenstelling tot model 3 en model Y heeft de bestuurder wel nog zijn eigen, iets kleiner scherm, dat achter het stuur zit. Een opmerkzame twitteraar denkt ook een knop gezien te hebben op het grote scherm, helemaal links onder, waarmee het stuur zou kunne worden ingetrokken. Of dat klopt weten ik natuurlijk niet, maar het zou me in ieder geval niet verbazen.

4. Scherm achteraan
Naast de twee schermen vooraan hebben de passagiers achteraan ook hun eigen schermpje voor het nodige entertainment. Porsche biedt ook een scherm aan voor de passagier vooraan zodat die de kaart kan bekijken of muziek kan kiezen, maar Tesla gaat duidelijk nog een stap verder hier. Op het scherm achteraan kunnen namelijk ook de spelletjes worden gespeeld met draadloze controllers, en Netflix of Youtube worden bekeken. Qua rekenkracht kan de Tesla-computer vergeleken worden met de nieuwste Playstation of Xbox, dus dat biedt nog heel veel mogelijkheden in de toekomst. Zouden we misschien ook een Tesla store krijgen in de toekomst om spelletjes of andere media te kopen?

5. Batterijen
Over de batterij in de nieuwe model S en X, zowel long range als Plaid, heeft Elon vermeld dat ze nog steeds gebruik maken van de bestaande 18650-cellen die sinds 2012 in gebruik zijn. De samenstelling van de cellen is over de jaren heen steeds verder geperfectioneerd. Met de 100 kWh batterij komt de longe range model S nu 663 km ver, de model X doet er 580 km mee. We weten dat dit natuurlijk theoretische waarden zijn, dus in realiteit zal dat eerder 500-550 km zijn voor model S en 425-475 km voor model X.
De model S Plaid+, die pas tegen het einde van het jaar geleverd wordt heeft een batterij die een nieuwe standaard stelt op vlak van bereik en kan tot wel 837km ver rijden. Er is een sterk vermoeden dat de Plaid+ gebruik zal maken van de nieuwe 4680-cellen die in het chassis worden verwerkt, dus geen apart battery pack meer. Het is de technologie die Tesla in september 2020 heeft voorgesteld tijdens battery day. We zijn Benieuwd wat de laadsnelheid van deze nieuwe cellen betekent en hoeveel kWh aan batterijen erin zal zitten.
6. Prestaties
De prestaties van model S en model X waren sowieso al niet min, maar bij deze nieuwste versies doen ze er nog een schepje bovenop. De long range model S, het ‘instapmodel’ met 2 motoren, doet 0-100 km/u in 3,2 seconden. De model S Plaid, met zelfs drie motoren, doet er 2,1 seconden en de Plaid+ is nog sneller en wordt daarmee de snelste productiewagen die er ooit is gemaakt. Voor het instapmodel van model X is dit 3,9 seconden en de Plaid model X doet er slechts 2,6 seconden over.
De opmerking dat Tesla na een paar sprintjes niet meer op volle capaciteit kan presteren, in tegenstelling tot de Porsche Taycan, is bij deze refresh ook verleden tijd.
7. Prijs
De prijs van model S en model X was natuurlijk al fors en voor de nieuwe modellen gaat Tesla nog eens 10.000 euro meer vragen. Wanneer Tesla in het verleden nieuwigheden aankondigde (introductie van autopilot, facelift, verbeterde prestaties), kregen de lopende bestellingen deze vernieuwingen nog aan de oude prijs. Dat is bij deze refresh helaas niet het geval. Ook de lopende bestellingen zullen de nieuwe hogere prijs mogen betalen maar krijgen toch een kleine tegemoetkoming van Tesla van 2000 euro.

8. Telefoonsleutels
De relay-hack methode is een populaire methode om auto’s te stelen die volgens het “keyless entry”-principe werken. Met een soort versterker proberen dieven het signaal van je sleutel, die ergens binnen in huis ligt, te versterken tot aan je auto en dan kunnen ze hem openen en ermee wegrijden. Op deze manier worden er heel wat auto’s gestolen, ook Tesla’s. Maar sinds de introductie van pin-to-drive via een software update, waarbij je nog een extra pincode nodig hebt om te vertrekken, is dat weer sterk verbeterd. Met de introductie van de model 3 werkt de keyless entry nu niet meer via een aparte sleutel en een draadloos signaal maar via Bluetooth op je telefoon. En dan werkt de relay-hack methode niet meer. De nieuwe model S en X werken vanaf nu ook op deze manier.
9. Deurklinken
De deurklinken van de model S, die zichzelf presenteren als je komt aangewandeld, waren vernieuwend bij de introductie van het model in 2012 maar gingen regelmatig wel eens stuk. Er kwamen verbeterde versies van deze deurklinken, maar bij het nieuwe model neemt Tesla er afscheid van. Ze worden vervangen door de deurklinken waarop je moet drukken, zoals bij de model X. Het is niet zeker of model S ook de automatische deuren van de model X overneemt.

10. Vakken in de deuren
De allereerste versies van model S werden geleverd zonder middenconsole en een gigantisch ruimte vooraan tussen de stoelen. Nadien werd een middenconsole toegevoegd waardoor de beschikbare ruimte altijd een zwakker punt is geweest ten opzichte van andere auto’s, er waren immers geen vakken in de deuren. Deze werden intussen al geïntroduceerd voor model 3 en model Y en nu kunnen we in model S en X onze mondkapjes en handgel ook in de deurvakken bewaren. Of hangen we de mondkapjes gewoon aan het stuur.

11. 22 luidsprekers
We gingen maar 10 punten bespreken, maar ik wil hier toch nog een 11e aan toevoegen omdat Tesla in de eerdere versies van hun software het volume ook aanduidden met cijfers. In Amerika gaat het volume bij de meeste apparaten van 1 tot 10, maar dat was buiten Tesla gerekend, want bij hen ging het tot 11. Het was een knipoog naar een comedyserie ‘This is spinal tap’ die Elon wel kon appreciëren en waarin de volumeknoppen niet tot 10, maar tot 11 gingen, omdat 11 gewoon beter was dan 10.
En in de nieuwe model S en model X bestaat het geluidssysteem uit een impressionante 22 luidsprekers (waar steken ze die allemaal) en bijna 1000 Watt, dat ligt dicht bij het aantal PK’s. Daarenboven beschikt het systeem ook over een actieve ruisonderdrukking voor de allerbeste luisterervaring of zelfs absolute stilte.
Er gaat nog veel meer te ontdekken zijn van zodra de eerste modellen geleverd worden maar dit waren alvast 11 zaken die de moeite waard zijn. Alles samen is dit een geslaagde refresh waarop we al even aan het wachten waren en brengt deze mij alvast wat dichter bij mijn idool Michael Knight.
Maar ik heb nog een ander idool uit de jaren ’80, en dat is Michael J. Fox die Marty McFly speelt samen met Doc in Back to the Future. Zou de volgende refresh van model S en model X mij ook wat dichter bij Marty McFly brengen…
Dimitri
