Je hebt het misschien al gelezen, of misschien ook wel al gezien en gehoord. Sinds kerstmis kunnen de Model Y en de Model 3 een nieuw kunstje en hebben ze nu hun eigen lichtshow, zoals Model X die 4 jaar geleden heeft gekregen. Nu is het dus ook tijd voor Model 3 en Model Y (en voor de volledigheid ook de nieuwste Model S en X die nog niet verkrijgbaar zijn in Europa), maar er is iets extra. Ditmaal kan je de shows ook zelf maken als je wat handig bent.
In dit artikel ga ik graag wat dieper daarop in. Enerzijds leg ik je uit hoe je de shows van anderen kan gaan afspelen, anderzijds heb ik zelf mijn eigen show gemaakt en leg ik je uit hoe ik dat precies heb gedaan.
Hoe kan je lichtshows van anderen op je eigen Tesla afspelen?
STAP 1: USB-stick voorbereiden
Bereid een USB-stick voor en zorg dat deze exFAT of FAT32 is geformatteerd. Verwijder alle bestanden die erop staan en maak een map LightShow aan (precies zoals het is geschreven met hoofdletter L en hoofdletter S). Gebruik niet dezelfde USB-stick als voor je TeslaCam. Voorlopig gaan beide nog niet samen.
STAP 2: Bestanden van lichtshows downloaden
Gebruik Google en ga op zoek naar light shows voor Tesla en je zal overstelpt worden. De beste verzameling die ik heb gevonden kun je op www.teslalight.show of www.teslalightshare.io aantreffen. Wees wel voorzichtig met wat je downloadt en zorg dat je twee bestanden hebt. Eentje met extensie .fsec dat alle instructies bevat, anderzijds een .wav of .mp3 bestand met de muziek. Zet beide bestanden in de map LightShow op je USB-stick en ze hernoem ze naar lightshow.fsec en lightshow.mp3. (of lightshow.wav).
STAP 3: Afspelen in je Tesla
Ga met je USB-stick naar je Tesla en plaats deze in één van je vrije USB-poorten. Ga naar je ToyBox en selecteer de Lichtshow. Als je eigen show correct is geladen, wordt de titel van het scherm ‘Aangepaste lichtshow’. Links hieronder zie je wat er wordt getoond bij de standaard lichtshow, rechts wat er staat bij je eigen lichtshow.
En nu genieten maar!
Voorlopig kan je nog maar één lichtshow in de map LightShow zetten, maar ik verwacht dat het binnenkort wel mogelijk wordt dat we er meerdere kunnen opslaan en dan kun je met je Tesla naar feestjes en heb je ineens je eigen DJ en lichtshow bij je…
Mijn favoriet uit het lijstje op bovenstaande link is de volgende van Leonardo Avella (@LeoLabs op Twitter):
Hoe kan je je eigen lichtshow maken?
Als je enkele lichtshows van anderen hebt gezien, gaat het misschien beginnen kriebelen om er zelf ook eentje te maken. Dat kan als je een beetje handig bent, en een .MP3 of .WAV-bestand ter beschikking hebt. Ik heb de instructies gevolgd waar ook Tesla naar verwees in hun officiële aankondiging en dat is de volgende pagina op Github. Volg de stappen die hier worden beschreven en ik geef voor ieder van de stappen wat extra aandachtspunten weer die mij hebben geholpen.
STAP 1: Software xLights installeren
- Volg de stappen op Github om xLights te installeren, download eveneens “Tesla_xlights_show_folder.zip” en pak dit zip-bestand ergens uit op je harde schijf.
- Je hebt deze locatie dadelijk nog nodig. Deze bestanden zijn eigenlijk het sjabloon waarmee je aan de slag moet. Let er op dat je alleen een sjabloon gaat vinden van Model S en dat is prima. Dit sjabloon werkt namelijk voor alle Tesla-modellen, dus er is geen apart sjabloon voor Model 3 of Model Y.
STAP 2: xLights configureren
- Na het installeren van xLights moet je nog enkele dingen configureren.
- Eerst ga je naar File > Preferences > Sequences > FSEQ-version en “V2 uncompressed” omdat Tesla geen gecomprimeerde bestanden leest.
- Daarna moet je via “File > Select Show Folder” de map selecteren waarin je de bestanden uit stap 1 hebt gedownload. Dus geen specifiek bestand, maar wel de map waarin je het zip-bestand hebt uitgepakt.
- In het tabblad “Layout” zie je nu de naam van het sjabloon “Tesla Model S” verschijnen.
- Maak vervolgens je venster zo groot mogelijk om de checkbox “3D” rechts in het scherm ook aan te vinken. Op dat moment wordt de Tesla Model S zichtbaar in het venster “House preview”
- Nu ben je klaar om te programmeren
STAP 3: Programmeren
- Nu kan je aan de slag om te programmeren, maar sluit eerst alle vensters behalve “House preview” en “View:”, want die heb je niet nodig.
- Als je in het venster “View:” dubbelklikt op “Tesla Model S” en vervolgens op “All lights and closures” dan krijg je een overzicht van alle mogelijkheden (LED’s, ramen, portieren, koffer) die je hebt om aan te sturen. De meeste spreken voor zichzelf maar omdat er heel wat LED’s zitten in de koplampen, staat er onderaan op de Github-pagina wat meer uitleg vermeld over welke LED’s waar zitten in de koplampen.
- Om er echt aan te beginnen moet je je .MP3 of .WAV bestand inladen via “File > New Sequence > Musical Sequence”. Kies vervolgens “Custom” en voer 20 in als “Frame interval” en klik op “Quick Start”. Je geluidsbestand wordt geladen en wordt zichtbaar bovenaan het venster “View:”.
- Zorg er allereerst voor dat je je muziek goed kan lezen en een idee krijgt waar de beats precies zitten.
- Nu kan je aan de slag om de LED’s aan en uit te laten gaan en dat doe je door de witte knop “On” te selecteren links bovenaan in de taakbalk en deze naar één van de Tesla kanalen te slepen. Er komt dan een wit vlakje tevoorschijn die aangeeft dat een LED zal oplichten gedurende een bepaalde periode. Dit witte vlakje kan je ook nog verplaatsen of groter en kleiner maken zodat je precies op de maat van de muziek zit.
- Je zal merken dat je zal willen inzoomen om alles beter te kunnen positioneren en dat kan via het menu “View”.
- Probeer op deze manier eerste een paar maten te programmeren en bekijk het resultaat door op de “Play”-knop te drukken.
- Als je tevreden bent, moet je eens een aantal maten selecteren. Je kan ze vervolgens Kopiëren (Ctrl + C) en Plakken (Ctrl + V) op een andere plaats. Onthoud dat je ze moet plakken op de plaats waar de eerste maat van de eerste geselecteerde regel moet komen.
- Als je een maat van vier hebt geprogrammeerd, kun je deze redelijk eenvoudig kopiëren om 16 maten op te vullen en op die manier gaat het programmeren vlot.
- Werk nu stap voor stap verder aan je show en vergeet niet af en toe op te slaan.
Als je klaar bent, ga je naar de locatie waar je .MP3-bestand of .WAV-bestand stond en daar vind je nu ook een .FSEC-bestand. Hernoem deze bestanden beide naar ‘lightshow’ en kopieer ze naar je USB-stick in de map LightShow om je eigen creatie te gaan bewonderen in je Tesla.
Er staat op Github nog heel wat extra informatie vermeld, maar ik raad aan om die door te nemen als je erin geslaagd bent je eerste lichtshow te maken. Dan ga je die extra instructies veel beter kunnen begrijpen en toepassen. Het gaat over de lichtintensiteit die je kan regelen voor sommige LED’s alsook bewegingen van portieren (allen Model X), vensters, kofferdeksels, laadklep en spiegels. Let wel dat de motoren die hiervoor gebruikt worden opwarmen en ook te warm kunnen worden, waarna ze zullen stoppen met bewegen tot ze weer zijn afgekoeld. Overdrijf dus niet met deze bewegingen in je kerstshow, er wordt een maximum van 30 seconden aangeraden. Met de LED’s daarentegen kun je zonder probleem enkele minuten doorgaan.
Leef je uit en als je wil mag je je show steeds met ons delen en dan plaatsen we die bij in het lijstje onderaan deze website. Insturen mag op info@teslaownersclub.nl
Dimitri V.
- Fiocco – Afflitto (Dimitri Vandenborn) – File Download
- Happy Birthday (Leonardo Avella) – File download
- Knight Rider (Leonardo Avella) – File download