Update juni 2021 – De eerste terugbetalingen van de kosten van het herstellen van de eMMC-chip zijn intussen door Tesla uitgevoerd. Een aantal leden op het TMC-forum hebben bevestigd dat Tesla heb de kosten heeft vergoed voor de vervanging van de eMMC, en dit zowel voor de vervangen bij Tesla zelf, als bij derde partijen. Let wel, er zijn ook nog vele aanvragen die tot nu toe onbeantwoord blijven.

 

Update april 2021 – De eigenaars van voertuigen getroffen door het probleem met de eMMC-chip, en die al betalend door Tesla of een derde partij zijn opgelost, zijn intussen gecontacteerd en hebben een formulier kunnen invullen om een aanvraag te doen voor terugbetaling van de gemaakte kosten. Meer informatie hierover op Veelgestelde vragen over vergoeding van eMMC van 8GB

 

November 2020 – De eigenaars van een model S of model X, gebouwd voor maart 2018, hebben het misschien wel al ervaren, het spontaan opnieuw opstarten van het grote scherm (de Media Control Unit of MCU) of dat het scherm volledig zwart blijft. Het zijn helaas tekenen van slijtage van een chip in de MCU. Dit is enkel van toepassing voor Model S en X gemaakt vóór maart 2018. De auto’s die sindsdien zijn gemaakt, hebben deze chip niet meer.

De eMMC is een chip met werkgeheugen waarop heel wat gegevens worden geschreven en weer verwijderd. Deze chip heeft een beperkt aantal schrijfcycli en helaas kunnen die al na 4-5 jaar normaal gebruik bereikt worden. Het gevolg is dat het centrale scherm minder snel reageert, spontaan opnieuw opstart, rare tekens weergeeft of gewoon zwart blijft.

Als dit nog binnen de garantie van 4 jaar of 80.000 km gebeurt, is er geen probleem en zal Tesla dit kosteloos vervangen. Val je buiten de garantie dan had je pech en mocht je bij Tesla 2500 euro achterlaten voor een volledig nieuwe MCU, of was er een goedkopere aftermarket-oplossing waarbij alleen de chip werd vervangen. Een hoop geld voor een onderdeel dat het langer hoort uit te houden.

Tesla heeft dit ook ingezien en daarom eerder deze maand voor Amerika bekend gemaakt dat de garantie op de MCU wordt uitgebreid tot 8 jaar en 100.000 mijl (160.000 km bij ons). Dat is goed nieuws voor eigenaars die nog geen problemen hebben of de eerste tekenen ervan zien. Maar ook de klanten die de reparatie al door Tesla hebben laten uitvoeren zouden, onder bepaalde voorwaarden, kunnen rekenen op een terugbetaling. Hier zal Tesla voor eind maart 2021 meer informatie over verschaffen.

Meer informatie hierover kun je nalezen in het bericht over het Garantiecorrectieprogramma – Tesla.