De Tesla app kun je bijna niet los zien van de auto. Er zijn maar weinig merken die werkelijk een goede, allesomvattende app hebben ontwikkeld voor hun auto’s, maar gelukkig voor ons hoort Tesla hier bij en steken ze er zelfs met kop en schouders bovenuit.

Een auto die zo verweven is met technologie heeft natuurlijk een vlekkeloze integratie met verschillende systemen nodig. In de geschiedenis van de Tesla app, waarin de nieuwste versie alweer versie 4 is, zijn er ook best wel wat handige toevoegingen geïntroduceerd doorheen de tijd. Denk aan je ruiten ontdooien, de ramen open zetten om te luchten, service plannen, zetelverwarming aanzetten, (smart) summon (voor degenen met FSD), en nog veel meer functies. 

De laatste tien jaar hebben user interfaces een enorme verandering doorgemaakt. Design gaat van oorsprong altijd mee met trends, maar user interfaces werden een toegewijd onderwerp wat meer en meer de versnelling en verbetering van technologie moest ondersteunen. Zo ook de user interface van de Tesla app. De oudste versie die we op onze oude iPhones hebben teruggevonden was onderstaande v2. We hebben ook gezocht naar een nog oudere versie maar niet gevonden, hetgeen ons doet vermoeden dat versie 1 misschien nooit is uitgerold naar de gebruikers. Mochten we het fout hebben en weet jij meer over v1 van de app, laat het ons zeker weten op info@teslaownersclub.nl

Maar goed, dit zijn enkele screenshots van v2.

Bron: Electrek, met dit komische artikel: https://electrek.co/2017/03/15/tesla-stolen-track-app-thief-arrested/

De mogelijkheden qua controls waren hierin nog vrij beperkt, al kon men wel prima met de ‘basics’ uit de voeten.

In de release van Tesla’s v10 software update ging ook de Tesla app mee, waardoor we de alom bekende v3 app in handen kregen. Daarin werd o.a. toegevoegd:

 • Service inplannen
 • Superchargers in de buurt
 • Navigatie via third party apps (beste feature ooit, voor degenen die het nog niet kennen: deel een locatie vanaf Google Maps/Apple Maps naar je Tesla app!)
 • Ramen ventileren/openen/sluiten
 • Een software update starten op afstand
 • Smart summon
 • Ruiten ontdooien/verschillende climate control standen

De nieuwste app release lijkt een voorproefje te zijn van een grote interface updates die de vloot zal ontvangen. Er is eerder aangegeven dat het diverse ontwerpen voor verschillende schermen (de verticale van de X en S, plus horizontale van de 3 en de Y) veel tijd en geld kost voor zowel development als design, wat ook waarschijnlijk de reden is waarom de nieuwe S tevens een horizontaal scherm heeft. In de release van de nieuwe model S plaid (o.a. op 20:07) zagen we al een tipje van de sluier over hoe de interface er eventueel uit komt te zien. Mensen met de nieuwste S Plaid hebben ook al video’s ervan gemaakt, maar het is nog gissen hoeveel er nog zal veranderen voor de nieuwste versie.

Goed, even terug naar waar we begonnen: de Tesla app.

In de nieuwste versie wordt aangegeven dat o.a.:

 • Summon verbeterd is
 • Indien er meerdere voertuigen zijn, je niet langer het voertuig hoeft te selecteren
 • Gelijk de functies kan gebruiken zodra je de app opent (in v3 duurde dat soms nog wel eventjes)
 • In de Tesla catalogus shoppen en je recente aankopen bekijken (niet alle landen)
 • De Supercharge geschiedenis kunt bekijken en openstaande facturen voor supercharging of service kunt betalen (niet alle landen)
 • Op het moment van schrijven heeft deze auteur ook een klein probleem met haar linker achterband en zelfs dit is opgemerkt in de nieuwe app 🙂
 • En last but not least… een mogelijkheid om een Widget op je startscherm te zetten met wat basisinformatie over je Tesla

Al met al zijn het goede en positieve ontwikkelingen die Tesla weer uitrolt, en hopelijk zal de nieuwe interface binnenkort volgen.

Linda V.