Na versie 4 van de Tesla Superchargers doen er al een tijdje heel wat geruchten de ronde over versie 4 van Autopilot. Maar voor we daarop verder ingaan, even terug in de geschiedenis van Autopilot.
In 2013 komt de Tesla Model S op de markt in Europa/Nederland en deze beschikt over een gewone cruise control, dus niet de adaptieve variant en van Autopilot is er op dat moment nog geen sprake.
In oktober 2014 kondigt Elon op een event aan dat alle auto’s die vanaf dat moment van de band rollen over de nodige hardware beschikken om deels zelfstandig te kunnen rijden. Dat betekent een radar, ultrasone sensoren en een camera vooraan. Na een software update beschikken de Tesla’s over adaptieve cruise control (januari 2015), kan die Tesla’s tussen de lijnen laten rijden (oktober 2015), en zelfstandig van rijstrook wisselen wanneer de bestuurder dat aangeeft (ergens in 2016). Deze versie 1 van Autopilot werd in samenwerking met MobilEye ontwikkeld. Een belangrijk punt is ook dat Autopilot 1 niet geretrofit kan worden naar de oudere wagens.
In 2016 scheiden de wegen van Tesla en MobilEye en brengt Tesla Autopilot versie 2 uit. Deze is volledig zelf ontwikkeld door Tesla en beschikt over 8 camera’s, en radar en ultrasone sensoren. De rekenkracht wordt geleverd door een chip van nVidia. Tesla claimt dat met die hardware, beschikbaar op dat moment, Full Self Driving (FSD) mogelijk wordt over een paar jaar, wanneer de software klaar is. Autopilot 2 kan ook niet geretrofit worden naar oudere wagens.
In 2017 kondigde Tesla Autopilot 2.5 aan waarbij alle camera’s hetzelfde beleven, de radar iets beter werd en er een snellere Autopilot-computer werd gebruikt. Toen werd al stilaan duidelijk dat voor volledig zelfstandig rijden veel, heel erg veel rekenkracht nodig zou zijn.
En dat blijkt ook in 2019 wanneer versie 3 van Autopilot wordt aangekondigd. De camera’s en radar krijgen een upgrade, maar vooral de Autopilot computer krijgt een enorme boost in prestaties. De nieuwe Autopilot 3/FSD-computer is zelf door Tesla ontwikkeld en is veelvoud sneller dan de vorige versie. Deze Autopilot V3 wordt gratis geretrofit bij klanten die over V2 en V2.5 beschikken en FSD hebben aangeschaft.
In 2021 is Tesla de richting ingeslagen van ‘Vision only’, waarbij ze geen gebruik meer maken van de radar. Het idee erachter is dat wij met onze 2 ogen en hersenen prima een auto kunnen besturen, dus moet dat met 8 ogen/camera’s en heel veel rekenkracht ook kunnen. Een ander probleem dat daarmee ineens van de baan wordt geschoven is dat wanneer er twee tegenstrijdige inputs zijn (bv. eentje van de camera en een andere van de radar), er niet meer beslist hoeft te worden welke dan de juiste is.
Momenteel worden alle nieuwe geleverde Tesla’s nog geleverd met Autopilot V3 zonder radar en tegenwoordig zelfs zonder ultrasone sensoren (dat zijn de parkeersensoren). De functie van de parkeersensoren wordt overgenomen door de camera’s en die update wordt nu, eind maart, begin april 2023, uitgerold.
In 2021, meebepaald tijdens AI day, kondigde Elon aan dat versie 4 van FSD-hardware in ontwikkeling is. De afgelopen weken doken er vele geruchten op, die geen van allen bevestigd werden. Het aantal camera’s vooraan zou verminderen van 3 naar 2, er is sprake van extra camera’s in de koplampen en/of eentje in de bumper vooraan. De resolutie van de camera’s zou hoger zijn en het probleem met condens wordt aangepakt door betere verwarmingselementen. Ook zou Tesla opnieuw een radar toevoegen en is de AP4 computer weer een pak performanter dan de vorige versie.
Maar goed, voorlopig zijn het alleen maar geruchten die hoogstwaarschijnlijk binnenkort al dan niet bevestigd zullen worden als de eerste Tesla’s met HW4 van de band rollen. We houden jullie op de hoogte!
Onderstaand een afbeelding van de verschillende componenten van Autopilot 3 zoals die stonden opgesteld in GigaFactory Berlin in oktober 2021.

Ook is het belangrijk om Autopilot niet te verwarren met de MCU, Media Control Unit (het grote scherm in het midden) dat intussen ook in 3 versies bestaat. De Tesla’s die tot en met 2018 werden geleverd met MCU1.
Vanaf 2018 werd dan MCU2 geleverd. Het verschil met MCU1 is dat MCU2 gebruik maakt van een Intel Atom processor en daardoor vlotter werkt. Je herkent MCU2 doordat je er de nieuwere spelletjes (Tesla Arcade) op kan spelen en YouTube/Netflix (Tesla Theater) kan streamen. Er zijn retrofits beschikbaar voor Tesla’s met MCU1 en dat is een erg populaire en, volgens ons, ook zinvolle upgrade omdat MCU2 de interactie met je Tesla zoveel vlotter maakt.
Sinds 2021 is er ook MCU3 die werkt op basis van een AMD Ryzen processor en opnieuw een stevige stap voorwaarts betekent qua performantie. MCU3 is nu te vinden in de Model 3 en Model Y en is, op zijn snelheid na, gelijk aan MCU2 qua functionaliteit. In de Model S en Model X wordt er wel ten volle gebruik gemaakt van de mogelijkheden van MCU3 en levert deze MCU3 in combinatie met een speciale grafische chip grafische prestaties die gelijkwaardig zijn aan een Playstation 5. Er is ook een Beta lopende waarbij de allernieuwste Model S en Model X toegang hebben tot duizenden games van het Steam-platform, je Tesla is dan een echte gameconsole.
En voor zover bekend is het niet mogelijk om te upgraden van MCU2 naar MCU3. En van een MCU4 is voorlopig nog helemaal geen sprake.
Dimitri V.