Op Twitter werd eind vorig jaar mijn aandacht getrokken door drie mooie muurschilderingen van Elon Musk in Amsterdam. Deze bleken gemaakt door een kunstenares genaamd Anopsy en we zochten contact met haar om wat meer te weten te komen over haar street art in Amsterdam.

Magdalena Anopsy is haar volledige naam, maar ze wordt al geruime tijd aangesproken als  Anopsy. Zij is afkomstig uit Polen en is tijdens haar studies naar Duitsland verhuisd om daar te studeren. Na haar studies is ze verder getrokken naar Nederland waar ze nu al 16 jaar woont. 

Ze is geen voltijdse kunstenares maar doet dat naast haar job waarbij ze Nederlandse les geeft aan personen die afkomstig zijn uit Polen. Dat sluit goed aan bij haar passie om talen te leren want momenteel spreekt ze Pools, Duits, Engels en Nederlands en heeft ze een basiskennis over het Russisch. Naast talen is ze ook erg geïnteresseerd in IT-gerelateerde zaken zoals programmeren en AI. Het is door haar interesse hierin en meebepaald de filmpjes van Vincent Halma over FSD Bèta in de VS dat TOCNL haar niet helemaal onbekend is. Maar daar draait het natuurlijk niet om, we waren vooral geïnteresseerd in haar werken als straatkunstenaar.

Anopsy vertelde dat het allemaal is begonnen toen ze 14 of 15 jaar oud was, dat was middenin de hiphop-periode in Polen, en haar eerste werken met graffiti op papier zette. Ze begon met kleine portretten (soms slechts 10 cm x 10 cm) maar haar street art werken werden door de jaren heen steeds groter en groter, tot oppervlakken van enkele vierkante meter. Ze heeft lange tijd met sjablonen gewerkt om haar kunst op straat aan te brengen, maar door de steeds grotere werken, werd dat steeds vervelender. Bij het gebruik van sjablonen doe je heel wat voorbereidend werk thuis en is het niet meer zo heel veel werk om het op een muur aan te brengen. Maar de steeds groter wordende sjablonen werden onhanteerbaar van zodra er een beetje wind is. Probeer maar eens met een sjabloon van 3 m2 een kunstwerk op een muur op straat aan te brengen. Van zodra er wat wind opsteekt, is dat natuurlijk niet gunstig voor het eindresultaat.

Omdat ze trouw wou blijven aan haar grote werken, heeft ze toen de overstap gemaakt om geen sjablonen meer te gebruiken, maar tekeningen uit de losse pols te maken. Daar kun je je natuurlijk veel minder op voorbereiden, maar is natuurlijk wel spannender. Voor het creëren van zo’n muurschildering doorloopt ze een aantal stappen.

Allereerst is er de locatie waar ze iets wil gaan schilderen. In Amsterdam zijn er zo’n viertal locaties, genaamd “Hall of Fame” waar dat toegestaan is. Daarnaast zijn er in skateparken ook regelmatig dergelijke zones voorzien. Iedereen kan zich daar uitleven op de daarvoor voorziene plaatsen en er is een ongeschreven regel dat “je een slechter werk overschildert en er iets mooier in de plaats maakt”. Natuurlijk heeft zo’n werk dan niet altijd een lange levensduur omdat het vernield kan worden door andere personen die het “verbeteren”, of het kan natuurlijk weer overschilderd worden door iemand anders. Street art is maar tijdelijk en dat hoort er gewoon bij.

Een andere mogelijkheid voor locaties voor haar werken is wanneer Anopsy gevraagd wordt om een muur te beschilderen. Ze krijgt regelmatig de vraag om één of andere lelijke muur op te fleuren met street art, wat ze ook met veel plezier doet. Die werken hebben vaak een wat langere levensduur en dat is ook wel leuk.

Om vervolgens aan zo’n groot project te beginnen is het belangrijk om te starten met het maken van een grid om de verhoudingen van zo’n grote tekening correct te krijgen. Wanneer het grid er staat, begint Anopsy eraan. Ze kan dan 4 tot 6 uur volledig “in the zone” zijn, ze vertoeft dan erg geconcentreerd in haar eigen wereld tot het kunstwerk helemaal klaar is. Vaak neemt ze tussentijds niet eens heel veel afstand om haar volledige werk te bekijken, maar doet ze dat pas op het einde, als het werk bijna helemaal klaar is. Hier vind je een 2 minuten durend filmpje dat goed aangeeft hoe dit in zijn werk gaat. 

Dat was ook de werkwijze bij het drieluik van Elon Musk dat ook een plaatsje heeft gekregen op een lelijke muur. Er zijn twee redenen waarom Elon Musk het onderwerp is geworden van één van de street art projecten van Anopsy. Enerzijds letten mensen beter op dingen die ze kennen, ze geven er meer aandacht aan. En Elon is natuurlijk iemand die voor velen geen onbekende meer is. Anderzijds is Elon iemand die haar ook inspireert, iemand die heel veel ideeën en idealen heeft met een strak doel voor ogen en niet alleen maar uit is op geld en macht. Hij heeft een echte missie en wil zorgen dat de mensheid multiplanetair wordt door Mars te koloniseren. Als je een voorsmaakje wil over hoe dat kan gaan, probeer dan zeker maar eens te kijken naar deze serie Mars (https://www.imdb.com/title/tt4939064/)

De street art over Elon Musk is een drieluik geworden waar toch wel een boodschap achter zit. Het linker luik is een herkenbare afbeelding van Elon zoals we hem nu kennen. De contouren van Elon komen ook terug in de twee andere beelden. Het middelste beeld geeft de missie weer die Elon nastreeft en is een weergave van Mars op zijn gezicht. Het derde beeld is Elon als de blauwe doctor Manhattan (een figuur van DC Comics). Dat is een bovenmenselijke god die zijn twijfels heeft over de mensheid. En als je ziet wat er soms gezegd en geschreven wordt over Elon, is het niet onlogisch dat hij dit ook soms denkt.

Het werk van Elon is helaas alweer overschilderd, maar als je geïnteresseerd zou zijn om meer van haar werk te bekijken, ga dan zeker eens een kijkje nemen op de volgende locaties, waar je het meeste kans hebt om street art van Anopsy aan te treffen.

  • Vlakbij Ede-Wageningen station (op de muur van de fietsenstalling) –> Locatie op Google-maps
  • In Amsterdam op een kleine parking aan de Statenjachtstraat (achterkant van een voormalige pizzeria) –> Locatie op Google-maps
  • Hoek van NDSMplein en Ms. van Riemsdijkweg en hier staat ineens ook een Model 3 erbij geparkeerd :o) –> Locatie op Google-maps

Voor de rest kan je Anopsy volgen op de volgende kanalen:

instagram.com/anopsy_amsterdam

twitter.com/Anopsy

youtube.com/channel/UCTbSl6AnMKK59o4YhpE9low/videos

anopsy.blogspot.com/

flickr.com/photos/anonymous_psychonauts/