Opladen kW of kWh?

Bij het opladen van je Tesla zijn kiloWatt (kW) en kiloWattuur (kWh) vaak gehoorde begrippen en deze kunnen eenvoudig door elkaar gehaald worden.

kW is de afkorting voor kiloWatt. De eenheid Watt staat voor vermogen. Een kiloWatt is gelijk aan 1.000 Watt. De Model S Performance met Cheetah update kan tot wel 614 kiloWatt (kW) vermogen afgeven om in 2,5 seconden van 0-100 km/u te sprinten.

kWh is de afkorting voor kiloWatt hour ofwel kiloWattuur. Het kilowattuur is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid energie. Als men een machine met een vermogen van 1 kW één uur laat werken heeft men een energie van 1 kWh gebruikt.

Een voorbeeld: laadpunten thuis hebben doorgaans een vermogen van 11 kW. De Tesla Model 3 LR, heeft een batterij met een capaciteit van zo’n 75 kWh. Aan een laadpaal met een vermogen van 11 kW, kan de batterij dus in ongeveer 7 uur helemaal volgeladen worden. Immers, 7 uur lang met 11 kW opladen, geeft 77 kWh.

Thuis opladen

Een groot voordeel van een elektrische auto is dat je feitelijk nagenoeg geen tijd kwijt bent aan het laden, in tegenstelling tot het tanken bij een benzinestation.

Met het huidige bereik van Tesla’s, is het nauwelijks nodig om voor het dagelijks gebruik onderweg een beroep te hoeven doen op de laadinfrastructuur.
Dat is gunstig want het aantal elektrische auto’s neemt razendsnel toe, veel sneller dan het aantal laadpalen.

Wanneer je de auto kan opladen terwijl je slaapt, heb je elke ochtend een volle batterij. Dat is afhankelijk van het model tussen de 400 en 600 km bereik.

Een voorwaarde is dan wel wel dan er zoveel mogelijk laadplekken komen, liefst zo dicht mogelijk bij huis. Iedereen met een eigen oprit of parkeerplaats mag zich gelukkig prijzen.

Een aparte categorie is de eigenaar van een appartement in een complex. Daar is men afhankelijk van de medewerking van de Vereniging van Eigenaren. Het is zaak dat deze verenigingen op een juiste manier wordt voorgelicht.

Openbaar opladen

Openbaar opladen kan bij alle publieke laadpalen in steden en dorpen. Tesla heeft hier een eigen draai aangegeven met haar Destination Chargers. Dat zijn laadpalen met een vermogen van 11 kW (soms 22 kW) bij hotels en restaurants. Een ideale combinatie dus om het opladen te combineren met overnachten/eten. Voor een overzicht van alle Destination Chargers klik hier.

Openbaar snelladen

Voor de dagen dat je veel kilometers maakt, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, zul je af en toe moeten opladen om je reis te vervolgen. Tesla heeft een geweldig netwerk van Superchargers door heel Europa. Op dit moment zijn de meeste Superchargers in staat om tot wel 150 kW vermogen af te geven. Ook zijn de eerste Supercharger V3 stations gebouwd in Europa. Deze Superchargers kunnen tot 250 kW aan vermogen afgeven. De Model 3 LR en Performance kunnen hier volledig van profiteren.

Bekende andere netwerken met snelladers zijn Fastned en Ionity.