Tesla’s missie is de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen.
Tesla is in 2003 opgericht door een groep ingenieurs die wilden bewijzen dat er geen concessies hoeven te worden gedaan om elektrisch te rijden – dat elektrische voertuigen zelfs beter, sneller en leuker kunnen zijn dan benzineauto’s. Tegenwoordig bouwt Tesla niet alleen volledig elektrische voertuigen, maar ook onbeperkt schaalbare producten voor de opwekking en opslag van schone energie. Tesla gelooft dat hoe sneller de wereld overstapt van fossiele brandstoffen naar een toekomst zonder CO2-uitstoot, hoe beter.
In 2008 werd de Roadster gepresenteerd, en daarmee ook Tesla’s geavanceerde batterijtechnologie en elektrische aandrijflijn. Tesla bouwde hierop voort en ontwikkelde ‘s werelds eerste hoogwaardige volledig elektrische sedan, de Model S, die in elke categorie de beste auto in zijn klasse is. Met zijn combinatie van veiligheid, performance en efficiëntie heeft de Model S het beeld van auto’s van de 21e eeuw volledig op zijn kop gezet. De Model S heeft het grootste bereik van alle elektrische voertuigen, ontvangt draadloze software-updates die de auto steeds beter maken en accelereert van 0 naar 95 km/u in een recordtijd van 2,28 seconden, zoals gemeten door Motor Trend. In 2015 breidde Tesla het assortiment uit met de Model X, de veiligste, snelste en meest capabele SUV in de geschiedenis, met een veiligheidsscore van 5 sterren in elke categorie van de National Highway Traffic Safety Administration. En als laatste stap van het “geheime meesterplan” van CEO Elon Musk introduceerde Tesla in 2016 de Model 3, een laaggeprijsd elektrisch volumemodel, dat in 2017 in productie ging Kort daarna onthulde Tesla de veiligste en meest comfortable truck ooit, de Tesla Semi, die zo is ontworpen, dat eigenaren alleen al ten minste € 200.000 aan brandstofkosten besparen over een miljoen kilometers. Tegelijk werd de Roadster 2 gepresenteerd. In 2019 werd de Model Y onthuld, een midsize SUV welke 76% van de onderdelen van de Model 3 deelt.
Alle voertuigen van Tesla werden geproduceerd in de fabriek in Fremont in Californië, waar ook het merendeel van de voertuigcomponenten wordt gemaakt. Inmiddels staat er ook een Gigafactory in Shanghai en is de bouw van de Gigafactory in Berlijn gestart. Tesla streeft ernaar de veiligste fabrieken ter wereld te hebben en benadert de veiligheid proactief. Productiemedewerkers nemen deel aan een trainingsprogramma van meerdere dagen voordat zij ook maar een voet op de fabrieksvloer zetten. Vanaf dat moment biedt Tesla praktijktrainingen en worden de prestaties dagelijks geregistreerd, zodat verbeteringen snel kunnen worden doorgevoerd. Het resultaat is dat de veiligheidscijfers bij Tesla continu worden verbeterd naargelang de productie van de Model 3 wordt opgeschroefd.
Met het oog op een volledig ecosysteem van duurzame energie produceert Tesla daarnaast een unieke reeks energieoplossingen: Powerwall, Powerpack en Solar Roof. Hiermee kunnen huiseigenaren, bedrijven en nutsbedrijven duurzame energie opwekken, opslaan en gebruiken. De auto’s en energieproducten van Tesla worden ondersteund door de Gigafactory 1 – een productielocatie die speciaal is ontworpen om de batterijcelkosten aanzienlijk te verlagen. Door de celproductie intern te houden, kan Tesla voldoende batterijen maken om te voldoen aan de productiedoelstellingen en tegelijkertijd duizenden banen creëren.
En dit is nog maar het begin. Tesla werkt nu aan haar meest betaalbare auto tot nu toe en is van plan nog meer producten bereikbaar en betaalbaar te maken voor steeds meer mensen. Zo komt een wereld met alleen schoon vervoer en schone energie telkens een stap dichterbij. Elektrische auto’s, accu’s en duurzame energieopwekking en -opslag bestaan al als afzonderlijke elementen, maar samen kunnen ze zoveel méér. Dat is de toekomst waar wij naartoe werken.