Wat is het nu? kW of kWh?

Bij het opladen van je Tesla zijn kiloWatt (kW) en kiloWattuur (kWh) vaak gehoorde begrippen en deze kunnen eenvoudig door elkaar gehaald worden. Wat is nu precies het verschil en wanneer moet je de term kW gebruiken en wanneer kWh?

kW is de afkorting voor kiloWatt. De eenheid Watt staat voor vermogen. Een kiloWatt is dus gelijk aan 1.000 Watt. De Model S Performance met Cheetah update kan tot wel 614 kiloWatt (kW) vermogen afgeven om in 2,5 seconden van 0-100 km/u te sprinten.

kWh is de afkorting voor kiloWatt hour ofwel kiloWattuur. Het kilowattuur is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid energie. Als men een machine met een vermogen van 1 kW één uur laat werken heeft men een energie van 1 kWh gebruikt.

Een voorbeeld: publieke laadpalen en laadpunten thuis hebben doorgaans een vermogen van 11 kW. De Tesla Model 3 LR, heeft een batterij met een capaciteit van zo’n 75 kWh. Aan een laadpaal met een vermogen van 11 kW, kan de batterij dus in ongeveer 7 uur helemaal volgeladen worden. Immers, 7 uur lang met 11 kW opladen, geeft 77 kWh.