Juniorclub

Juniorclub2021-08-29T10:28:22+02:00

Tesla is in korte tijd één van de bekendste automerken ter wereld geworden. Zit je in groep 5, 6, 7 of 8 en ben je superfan van Tesla auto’s? Houd dan een spreekbeurt of maak een werkstuk over Tesla! We hebben speciaal voor jou een pakket met informatie samengesteld waarmee je zó aan de slag kunt. Op deze pagina vind je links naar websites met goede informatie en leuke filmpjes.

We hopen dat we je met deze informatie goed op weg helpen. Heb je vragen of opmerkingen? Mail ons dan gerust via junior@teslaownersclub.nl.

Hieronder vind je dingen die je kunt gebruiken voor je spreekbeurt of werkstuk:

Waarom zien we steeds meer elektrische auto’s?2021-06-26T00:36:49+02:00

Voor veel dingen die we doen of willen wordt olie of gas verbrand (bijvoorbeeld om stroom, warmte of plastic etc te maken), en daarbij komt ook een gas, CO2, vrij in de lucht. Stel je even een file voor: bij al die bezine- en diesel auto’s zie je dan een uitlaat waar een gas uit komt. En dat over de hele wereld, elke dag, al vele jaren, miljarden auto’s. CO2 is als een deken om onze aarde, en elke dag dat we meer CO2 maken, wordt die deken dikker. En daardoor wordt het steeds warmer. En dat is niet goed; het is zelfs een enorm probleem aan het worden! Een elektrische auto zorgt voor een minder dikke deken. Hier valt nog VEEL meer over te vertellen, en fietsen is bijvoorbeeld nog beter dan in een elektrische auto rijden (en volgens sommigen is elektrisch fietsen nog beter!), maar deze pagina gaat over Tesla, en niet over het klimaatprobleem ;-). Wil je meer weten, kijk dan eens op https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_aspects_of_the_electric_car : als je Engels niet zo goed is, kun je stukken tekst kopieeren en plakken op https://www.deepl.com/en/translator voor een vertaling. Wil je NOG meer weten over waarom elektrische auto’s een deel van de oplossing zijn voor het klimaatprobleem, kijk dan b.v. op https://en.wikipedia.org/wiki/Sustainable_energy .

Tesla en het klimaat2021-06-26T00:38:29+02:00

Leuk, die informatie over het klimaat, maar wat heeft dat met Tesla te maken? Nou: Tesla heeft niet als ‘missie’ (een missie is het antwoord op de vraag ‘waarvoor besta je, waarvoor ben je op aarde’) om elektrische auto’s te maken, of om zoveel mogelijk geld te verdienen. Nee, “Tesla’s mission is to accelerate the world’s transition to sustainable energy” (bron: https://www.tesla.com/about) , in goed Nederlands “Tesla’s missie is zorgen dat de wereld sneller omschakelt naar duurzame energie”. En daarvoor bouwen ze momenteel heel veel (volgens veel mensen de beste) elektrische auto’s, omdat ze denken dat dat op dit moment en voor de toekomst goed bijdraagt aan die missie.

Wie was de eerste met een elektrische auto?2021-06-26T00:39:15+02:00

Wist je dat de eerste elektrische auto’s al voor het jaar 1900 zijn gemaakt? Kijk maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_auto. Op die pagina vind je meer informatie, zoals een aardig lijstje met voor- en nadelen van elektrische auto’s etc, maar sommige informatie is, toen wij laatst keken (juli 2021) al een beetje verouderd. De Engelstalige versie wordt beter bijgehouden: https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car.

Start van Tesla2021-06-26T00:39:53+02:00

Sommige mensen denken dat Tesla is opgericht door Elon Musk, maar dat is niet waar. Tesla is in 2003 opgericht. Hun eerste auto, die met veel moeite is geproduceerd, was de Tesla Roadster, in samenwerking met het automerk Lotus. Een leuk filmpje over dat begin vind je op YouTube. Elon Musk raakte in 2004 betrokken bij Tesla. In 2006 publiceerde hij een ‘geheim plan’ waarin hij uitlegde dat hij door een mooie elektrische sportwagen te bouwen, genoeg mensen kon laten inzien dat elektrische auto’s cool zijn om in te rijden. Want op dat moment zagen genoeg mensen in dat benzine- en dieselauto’s slecht voor de aarde waren, maar toen waren er nog geen coole goede elektrische auto’s.

Dat eerste Tesla-model, de originele Tesla Roadster, was nog wel erg duur, maar daarmee kon Tesla genoeg kennis opbouwen en geld verdienen om een iets goedkoper model te maken die voor meer mensen betaalbaar was: de model S en later X. En met het geld dat daarmee verdiend werd, konden ze weer een goedkopere auto maken, de model 3. Meer over de start van Tesla vind je op https://www.tesla.com/about?redirect=no (de Engelstalige versie van die pagina vinden wij beter dan de Nederlandstalige). Op https://www.tesla.com/blog/secret-tesla-motors-master-plan-just-between-you-and-me vind je het geheime plan (ook in het Engels).

Tesla modellen2021-06-26T00:42:34+02:00

Tesla levert meerdere auto-modellen. Je kunt je werkstuk richten op 1 of meer modellen. Op dit moment worden de volgende modellen geproduceerd of zijn aangekondigd:

Tesla en humor2021-06-26T00:43:12+02:00

Tesla-baas Elon Musk houdt van grapjes. Een paar ervan zitten in elke Tesla, zoals die model X-show die we hierboven noemen. Ook leuk: als je ergens moet wachten in een Tesla, bijvoorbeeld omdat je even bij moet laden, dan kun je Netflix video’s kijken op het grote scherm in de Tesla. Maar je kunt er ook spelletjes op spelen en er zit een scheetkussen in Tesla’s, zoals Dylan Hagens hier laat zien!

En misschien zag je het al hierboven: dat rijtje modellen staat niet in de volgorde waarin de auto’s op de markt zijn gekomen: met de huidige modellen kun je de woorden “sexy cars” maken: model S, 3, X, Y, Cybertruck, ATV, Roadster en Semi (de vrachtwagen). Leuk ;-)“

FSD: kunnen Tesla’s zelf rijden?2021-09-20T13:26:33+02:00

Tesla’s hebben camera’s waarmee ‘de auto’ om zich heen kan zien (de camera’s zijn ook handig om crashes en andere dingen vast te leggen). Tesla gebruikt die camera’s etc om de auto (deels) zelf te laten rijden. Tesla gebruikt meerdere namen voor die rij-hulp-functies: AutoPilot (AP) en FullSelfDriving (FSD). Sommige functies zitten standaard op elke Tesla, andere functies kunnen er apart bij gekocht worden.

Elke Tesla bevat computers, en die computers hebben software nodig om te werken. Tesla’s krijgen regelmatig software updates. En vaak worden daarmee de rijhulpjes weer een stuk beter.

Tesla verkoopt auto’s over de hele wereld, maar elk land heeft eigen verkeersregels. Sommige landen vinden bepaalde rij-hulpjes nog te spannend voor in hun land, en verplichten Tesla om te zorgen dat de rij-hulpjes minder kunnen dan ze eigenlijk kunnen. Zo kan het dat een Tesla in de Verenigde Staten al dingen kan, die, als je dezelfde Tesla met een boot ofzo naar Nederland zou verschepen, hij in Nederland ineens niet meer ‘kan’; maar dat komt dan dus omdat het in Nederland niet MAG, de Tesla KAN het wel. Hij baseert dit op de navigatiesoftware die in de computer zit.

In dit YouTube filmpje zie je wat een Tesla al kon in maart 2021 en in de Verenigde Staten ook mocht: alles wat je daar ziet doet de auto zelf, de bestuurder heeft zijn handen alleen klaar om in te grijpen als het fout lijkt te gaan (op het scherm zie je wat de Tesla ziet, en de Tesla wacht bijvoorbeeld tot mensen overgestoken zijn). Iets anders wat Tesla’s in de Verenigd Staten al mogen (maar in Europa nog niet) is op een parkeerplaats naar je toe rijden om je op te halen, zoals je bijvoorbeeld hier ziet. Vraag je vader of moeder maar eens naar Knight Rider, een TV-serie, en laat ze dan deze filmpjes maar eens zien!

Als je meer wil weten, bijvoorbeeld ook mooie voorbeelden wil zien hoe moeilijk zelf rijden eigenlijk is, kijk dan ook deze video.

Op dit moment moeten mensen nog zelf goed opletten in een Tesla. Maar misschien rijdt de auto in de toekomst ons overal heen!

Veiligste auto2021-06-26T00:44:32+02:00

Veel mensen weten dat niet, maar Tesla heeft ook de hoogste veiligheidsscore die er te behalen is: in een Tesla ben je dus erg veilig.

Tesla SuperChargers2021-06-26T00:44:56+02:00

Als je een Tesla koopt, heb je ook toegang tot het eigen netwerk van laadpalen van Tesla. Zodra je een route invoert in een Tesla, zal de Tesla zelf inschatten of je onderweg bij moet laden, kijken welke laadpaal op de route ligt, en je aanbieden die route te rijden. Het enige wat een bestuurder dan nog hoeft te doen, is op “OK” klikken. Handig. Ken je iemand met een Tesla: vraag hem/haar maar eens een route te plannen naar een ver land!

En wat veel mensen niet weten: naast dat er Tesla SuperChargers zijn waar je heel snel kunt opladen, is de prijs voor die stroom ook nog eens laag: soms wel 4 keer zo weinig als ander snelladers!

Tesla: meer dan auto’s2021-06-26T00:55:01+02:00

Naast auto’s levert Tesla ook batterij-systemen: zowel voor mensen thuis (de Powerwall) als hele grote systemen voor energieleveranciers (PowerPack/MegaPack) en zonnedakpannen (Solar Roof/Tesla Tiles). Wil je daar meer over weten, kijk dan eens op https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Energy.

Meer foto’s?2021-06-26T00:53:36+02:00

Zoek je nog plaatjes en video’s voor je spreekbeurt of werkstuk? Kijk dan uiteraard ook even op https://www.tesla.com/nl_NL/tesla-gallery.

Als je het leuk vindt, mag je ons je werkstuk, spreekbeurt, slides etc mailen, en dan zetten we die op deze website. Laat dan ook even weten of je wil dat we je naam erbij zetten en voor welke groep en school je het werkstuk hebt gemaakt!

Ga naar de bovenkant