De aflevering van uw Tesla

Bekijk hoe het AD verslag deed van de record afleveringen in december 2019

Zoals bijna alles bij Tesla gaat dit anders dan je voorheen gewend was. Voor wat betreft Model S en Model X is het nog wel vergelijkbaar. Je bezoekt de “fabriek” of het het delivery center en de auto staat onder een doek voor je klaar en er wordt door de aanwezige delivery specialist een eerste uitleg gegeven.

Je loopt de auto rond en kijkt of er dingen niet kloppen. Als er iets is dan wordt er iemand bijgeroepen en dan kunnen er drie dingen gebeuren:

  • Wat je constateert valt binnen de specificatienormen (in andere woorden, accepteren)
  • Er is een kleinigheid dat ter plekke kan worden opgelost. Dat gebeurt dan en het leidt tot (hooguit) een iets langere duur van de aflevering.
  • Er is iets mis dat niet direct kan worden verholpen. In dat geval word je uitgenodigd om een afspraak te maken bij het service center en wordt de auto verder gewoon afgeleverd.

Het is bekend dat Tesla rigoureus tussenliggende schakels, die de kosten (= prijs van de auto) opdrijven, wegsnoeit. Toen de Model 3 kwam ging het gelijk om grotere aantallen. In de beginperiode lukte het nog wel om deze aflevering in het delivery center te laten plaatsvinden maar al na een paar maanden, tot de eerste “einde kwartaal leveringen” gingen plaatsvinden, moest worden uitgeweken naar omliggende terreinen waar een provisorisch delivery center werd ingericht met een tent als meldpunt.

Toen kwamen de laatste kwartalen van 2019 en wed voor een andere aanpak gekozen. Er waren dagen dat er tussen de 500 en 1.000 auto’s moesten worden afgeleverd.

Wat nu als je het proces verkort? Je laat de boot aanleggen op dezelfde plaats als waar de klant de auto komt ophalen.  Je zorgt er ook voor dat de overdracht van reder via (Koopman) terminal via Tesla aan de klant (bijna) in één moeite door gaat.

Het traject gaat als volgt: De boot legt aan en personeel van de Terminal rijdt de auto’s van de boot. Vervolgens worden de auto’s formeel aan Tesla overgedragen en vindt de laatste controle plaats waaronder het plaatsen van de nummerplaten. Daarna worden de auto’s naar hun parkeerplek gereden waar de klant de auto ophaalt.

De klant had, als het goed is, al aan de hand van een aantal video’s, kunnen zien hoe de auto bediend moet worden. Na inspectie reed men naar de uitgang, liet het RDW document zien ter controle van o.a. VIN-nummer en reed weg. Aflevering afgerond!

Het team vrijwilligers van Tesla Owners Club Nederland

De maand december 2019 zou de geschiedenis ingaan als een waanzinnige afleverperiode. Toen werd ook de hulp van onze Tesla Owners Club Nederland ingeroepen en een groot aantal dagen waren er leden van de club als vrijwilliger aanwezig om de nieuwe eigenaren, waar nodig, alvast wat te helpen met de auto.

Uiteraard is het voor de hand liggend dat hiermee kosten bespaard worden. Denk aan vervoer per trailer naar een dealer, personeel daar dat de auto opvangt en (tijdelijk) moet stallen en uiteindelijk ook de auto aan de klant moet overdragen met, jawel, een bloemetje (veel gehoord).

Omdat de bediening van de auto’s intuïtief is als een smartphone en men er aan gewend raakt zullen leveringen in de toekomst mogelijk vaker op deze manier plaatsvinden.

In de huidige tijd zelfs contactloos, zoals in de US waar de auto klaar staat met de papieren er in, men met de telefoon de auto openmaakt, in de auto de papieren ondertekent en deze bij wegrijden in een Dropbox deponeert.